Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Προμήθεια Πιστοποιημένου Πατατόσπορου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών


H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ανταποκρινόμενη στις Δηλώσεις των Kεφαλλήνων και Θιακών Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών πατατοκαλλιεργητών για την προμήθεια πατατόσπορου, ενημερώνει ότι παρελήφθη και διατίθεται από το Κατάστημα Αγροτικών Εφοδίων της Ένωσης ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ , υγιής, απαλλαγμένος εχθρών και ασθενειών, στη κατάλληλη φυσιολογική ηλικία φύτευσης (μικρούς βλαστούς), των εμπορικών Ολλανδικών ποικιλιών ΣΠΟΥΝΤΑ και ΦΑΜΠΟΥΛΑ ανοιξιάτικης καλλιέργειας.

Λόγω ακριβώς της σπουδαιότητας της πατατοκαλλιέργειας για τον τόπο μας, ο Τεχνολόγος Γεωπόνος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες στους πατατοκαλλιεργητές ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη ποιότητα των πατατών τους σε ψηλά επίπεδα, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την πίεση του ανταγωνισμού από πατάτες άλλων χωρών.

Αφού παραλάβετε τον πατατόσπορο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την σπορά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τελάρα ή λινάτσες, σε υπόστεγο ή σε κάποια αποθήκη με πολύ καλό αερισμό και με υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία η οποία δημιουργείται με συνεχή διαβροχή του χώρου. Καθ’ όλη την διάρκεια της αποθήκευσης και προβλάστησης του πατατόσπορου φροντίζουμε να τον καλύψουμε για να μην πάθει ζημιά.


Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη παραγωγή πατάτας επιτυγχάνεται σε περιοχές σχετικά δροσερές με ομοιόμορφη θερμοκρασία κατά την περίοδο της καλλιέργειας και με μέτριες έως συχνές βροχοπτώσεις.
Το φύτρωμα των πατατών γίνεται σε 12-39 ημέρες από τη φύτευση, όταν η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 12-13 βαθμοί Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή (15-18 βαθμούς Κελσίου), η υγρασία αρκετή και ο φωτισμός άφθονος, ευνοείται η ανάπτυξη των κονδύλων. Αν και οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε ποικιλία εδαφών, οι πιο καλές αποδόσεις λαμβάνονται από εδάφη αμμοπηλώδη και αμμοαργιλώδη.


Για να εξασφαλισθεί γρήγορη και κανονική ανάπτυξη της πατατοφυτείας, ο σπόρος τοποθετείται σε ευνοϊκό περιβάλλον. Το έδαφος πρέπει να είναι σχετικά ψιλοχωματισμένο, να έχει κανονική υγρασία δίχως να υπάρχουν μεγάλοι σβόλοι. Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, τότε γίνεται ένα πότισμα του χωραφιού με περιστροφικές τσάπες πριν την καλλιέργεια και ακολουθεί η φύτευση. Συνιστάται ο πατατόσπορος να φυτεύεται ολόκληρος και να μην κόβεται.


Η καλύτερη πρακτική φυτέματος που δημιουργεί άριστες συνθήκες εδαφικής υγρασίας και οξυγόνου στο ριζόστρωμα και στο πατατόσπορο με μικρό ποσοστό σκάρτων πατατών (πράσινων κλπ), είναι η φύτευση του σπόρου ξέβαθα (περίπου 15 εκατ.) και η διενέργεια συμπληρωματικού παραχώματος λίγο πριν την εμφάνιση των φυτών στην επιφάνεια του εδάφους (φύτρωμα).


Η εκλογή της πιο κατάλληλης απόστασης στο φύτευμα του πατατόσπορου συμβάλλει όχι μόνο στην αύξηση της ποσότητας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών συνήθως είναι 60-65 εκατ.


Η ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται μια πατατοφυτεία είναι ανάλογη με την ποσότητα παραγωγής και με την πρωιμότητα της ποικιλίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλαστική περίοδος και όσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Ψηλές αζωτούχες λιπάνσεις συμβάλλουν στη δημιουργία πολύ μεγάλων κονδύλων με πολύ νερό και χαμηλή ξηρά ουσία, πράγμα που τις καθιστά ευαίσθητες στη μεταφορά και αποθήκευση τους. Με επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις (όπως κοπριά), ειδικά κατά τη χειμερινή εσοδεία, αυξάνονται τα επίπεδα των «νιτρικών αλάτων» στους κονδύλους συντελώντας στην παραμόρφωσή τους. Συστήνεται η χρήση πλήρους λιπάσματος (Άζωτο μαζί με Φώσφορο και Κάλι) ή επεξεργάσιμου βιολογικού λιπάσματος (πέλλετς) ώστε να ενσωματώνονται στο έδαφος κατά την φύτευση.


Με την προμήθεια ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ έχετε στα σίγουρα πιο γρήγορη βλάστηση στο χωράφι, με λιγότερα φυτοπαθολογικά προβλήματα, μια ομοιόμορφη φυτεία χωρίς κενά, πιο πρώιμη, ψηλή και καλύτερης ποιότητας παραγωγή.

Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου