Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Στην τελική ευθεία για τις τηλεοπτικές άδειες

Πληροφορίες για οκτώ ενδιαφερόμενους - Την Πέμπτη η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλλων υποψηφίων

Στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μπαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αυτή την εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία, οπότε και θα γίνουν γνωστοί οι υποψήφιοι διεκδικητές.
Ο αριθμός των αδειών που έχουν προκηρυχθεί είναι 7 και η τιμή έναρξης της δημοπρασίας είναι 35 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα κατακυρωθεί για κάθε άδεια είναι πληρωτέο σε δέκα χρόνια, όσο και η διάρκεια των αδειών.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει και την ευθύνη της διαδικασίας, από την Πέμπτη το πρωί θα βρίσκεται σε διαρκή διάσκεψη, έτσι ώστε να ανακοινώσει την ίδια μέρα ποιές εταιρείες έχουν καταθέσει φακέλλους και πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθούν υποψήφιες.
Ενστάσεις και πάλι από τα κανάλια
Οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, από την πλευρά τους, δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, καθώς από τη μία πλευρά έχουν αποδεχθεί το... αναπόδραστο της αδειοδότησης, από την άλλη όμως συνεχίζουν να αξιοποιούν κάθε νόμιμο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν: μεθαύριο Τετάρτη ή το πολύ την Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσει το ΣτΕ εάν θα δώσει ή όχι προσωρινή διαταγή επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι σταθμοί Star, Σκάι, ΑΝΤ-1 και Alpha. Με την προσφυγή τους οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί (όλοι, πλην του Έψιλον) ζητούν την αναστολή του διαγωνισμού, αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά τον αριθμό των αδειών και το ύψος της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πάντως ότι ενώ σήμερα ζητείται η αναστολή, στην προηγούμενη διαδικασία, το καλοκαίρι του 2016 εζητείτο από το ΣτΕ η ακύρωση του διαγωνισμού.
Οι συμμετοχές
Οι ενδιαφερόμενοι πάντως, λειτουργούντες και μη, επισπεύδουν τη συμπλήρωση του φακέλλου τους με τα αναγκαία δικαιολογητικά: παράβολο, εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες ή και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία προχώρησε π.χ. ο ΑΝΤ-1, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Στη διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν οι πέντε λειτουργούντες ANT-1, Alpha, Star, Σκάι και Έψιλον. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον και από την πλευρά του Φ. Βρυώνη, πρώην ιδιοκτήτη του Έψιλον, μέσω της κυπριακής εταιρείας Πρωτέας Production Media. Άλλες πληροφορίες διαβεβαιώνουν για το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη (24Media - Έθνος Ραδιόφωνο 24/7, news247 κ.ά.) και τη συμπλήρωση φακέλλου υποψηφιότητας.
Στο παραπέντε το Μega;
Μεγάλο ερωτηματικό, στο παραπέντε, παραμένει το Μega. Η διαπραγμάτευση μεταξύ της Τηλέτυπος και των τραπεζών συνεχιζόταν μέχρι χθες, με στόχο να υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης και να υπαχθεί το κανάλι στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Εάν τελικώς υπογραφεί, ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση του καναλιού, οι εργαζόμενοι διασώζουν τα δεδουλευμένα τους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν τις οφειλές. Παράλληλα, η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι την άδεια θα διεκδικήσει άλλη, νεοσύστατη εταιρεία, καθαρή από χρέη προς Δημόσιο, εργαζομένους, προμηθευτές κλπ., με τη συμμετοχή των μετόχων Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, μετά την εξυγίανση σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 106β, παλαιό και νέο Μega θα συγχωνευθούν και ο νέος φορέας που θα προκύψει θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του παλιού.
Ο όποιος σχεδιασμός, εάν τελικώς προχωρήσει, θα τεθεί, ως προς τη νομιμότητα του, υπό τον έλεγχο του ΕΣΡ, με βάση τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που προβλέπουν ο νόμος και η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πηγή: www.avgi.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου